Recensie: La Case Créole

Toegegeven? De secretaris eet al een geerne een simpele steak friet. Meer hoeft dat soms niet te zijn. Als de schoonmoeder echter een weekend komt overgevlogen van het verre Finland, dan wordt een mens culinair gedwongen buiten zijn comfortzone treden, niet waar?

Naar La Case Créole dan maar. Bij de naam dacht ik eerst aan een slecht boek van Pieter Aspe, “De zaak Créolie” waarbij een alcoholverslaafde rechercheur op zoek gaat naar de moordenaar, die een -zoals zijn beroepstitel al liet verraden- een Creools iemand had vermoord et cetera… Maar neen, een case créole is niet meer dan een kleurrijk strandhutje van het soort dat er droomachtig uitziet in een publi-magazine, maar in de realiteit wat staat te verkommeren op het Frans departement eiland La Réunion.

Laat het nu net die keuken zijn die ondergetekende voor u uittestte. Het leek daar trouwens echt op een strandhut, maar dan wel eentje in een besneeuwde straat in Elsene, als u snapt wat ik bedoel. Een reservatie is gewenst, want het zat er immers zo vol als een hoogzwanger ei. Dat neemt niet weg dat ik pas na 50 minuten  een sipje kon nemen van het aperitief. Wat zegt u tegen uw schoonmoeder, gedurende die periode? Verexcuseert: uw Finse schoonmoeder? Wel, ik probeerde in mooi Engels te verduidelijken wat de naam van m’n aperitief was: Baiser Tropical. Een keelsmeerdertje van Rhum, curação, ananassap en sirop d’orgeat.

Hopla, de sfeer was gezet en ik zelf toch ook al anderhalf uur toen ik mijn bordje van scampi’s in een verduiveld pikante sauce diabolique kreeg. Ja-how seg! Maar ik had geluk. Het was slechts een kleine portie en m’n tafelgenoten genoten van een exotische salade. Een salade die zo tropisch was dat een mensenlichaam zich even op La Réunion zelf waande. De dienstdoende serveuze keek nogal raar op van die twee zwetende Finse dames, proefde zelf eens en gaf toe dat het toch wel naar de fameus pikante kant neigde. Santaat!

Ze opende dan maar een flesje Portugese huiswijn, waarvan ik me naam noch smaak herinner. Ik moet wel toegeven dat ik verantwoordelijk was voor driekwart van de consumptie. Een kwaliteitslabel is dat (voorlopig) echter niet. Het hoofdgerecht dan maar, we zaten daar dan toch… Een stevige lamsbout met wat pikante groenten, rijst en een potteke rode bonen. Goeie kost!

Terwijl we wachtten op het dessert, merkte de serveuze nog droog op dat de schoonmoeder haar bord weer niet had leeggegeten en zei dan mogelijks nog droger: “elle ne mange pas; elle boit!” Ondanks dat mijn maaltijd niet zo pikant was, toch fameus gezweet tijdens de vertaling.

En al grappend begon ik aan het beste en simpelste dessert ooit: Carpaccio van ananas met gember, e bolleke sorbet en rum. Godverdomme, da’s nu nekeer goe gevonden! U pakt een verse ananas, snijdt daar enkele dunne schijfjes uit, sprenkelt er wat gemberschilfertjes op. Afwerken met een bolleke sorbetijs en dan nog wat rum erover gieten. Een hoogtepunt! Want ik was eigenlijk niet van zinnens een dessert te nemen. Geluk schuilt in een hoekje van de straat waar je eigenlijk niet door wil.

3 uur later en 150 euro armer verliet ik goed gevuld en aangeschoten de zomerse cabana in het koude Brussel. De serveuze sloot trouwens af met een perfect finse: ‘mitä kuuluu.’ Proper muurke gematst, mijn gedacht en daarom krijgt deze eetkeet dan ook als verdict ‘een pinke‘. Maar wel nen 33’er.

Meer, doch gedateerde, info: http://restocasecreole.free.fr/fr/index.php?page=1

Advertisement

Published by

Secretaris

De secretaris binnen de Ottenburg Business Lunch Club heeft als taak het maken van notulen en flauwe opmerkingen tijdens een vergadering. Ook het schrijven van brieven en uitnodigingen is een van de taken. Tegenwoordig is de secretaris ook contactpersoon voor ingekomen fan- en haatmails. Tevens zorgt hij daarnaast de uitgaande e-mails en uitgebalanceerde roes-controle. Bovendien durft de secretaris al eens op zijn eentje tientallen alcoholische consumpties te slurpen.

One thought on “Recensie: La Case Créole”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s