Komen drinken (2): De Zonnekeizer

Vermits er besluiteloosheid heerste over wie de tweede cocktail van de avond ging mixen eiste ik die rol op. Als schatbewaarder is het immers van gigantisch belang om, zonder uiterlijk vertoon van twijfel, beslissingen te nemen. Dat creëert bij de andere partijen een (vals) gevoel van veiligheid en vestigt autoriteit. Wat dan weer handig is als er tijdens een avondje lunchclubben discussie ontstaat over financiële transacties tussen de clubleden.

cock tail

We hadden net een eerste creatie van de Président achter de kiezen en de smaakpapillen van de aanwezigen stonden op scherp. Met engelengeduld goot ik voor de 5 dorstigen 10 ml wodka, 10 ml campari en 15 ml fiero in de cocktailshaker.  Om dan meteen een klassieke beginnersfout te begaan; ik kapte in de shaker de inhoud van een flesje orangina waardoor het quasi onmogelijk was het goedje te schudden.  Het koolzuurgas van de orangina creëerde een chemisch hogedrukgebied in de shaker waardoor ik zeer voorzichtig de op en neerwaartse beweging moest uitvoeren. Deze uitschuiver resulteerde in een drankje waar per glas 7 cl alcohol zat en slechts 5 cl Orangina terwijl het duidelijk de bedoeling was om een flesje van 25 cl per glas te nuttigen. Wat gaat dat geven? Spannend!

freddy treize
Sunny Freddy

De cocktail had een mooie dieprode kleur wat het drankje een zonnig uiterlijk gaf, iets dat altijd welkom is in deze barre tijden. Het smakenpallet bleek ook een voltreffer. De 4 ingrediënten blenden quasi perfect waardoor een nieuwe solide smaak bij een eerste proeving naar boven kwam. “Een americano 2.0” volgens de ene aanwezige, “het ideale drankje voor op een zomers terrasje” volgens een andere.

Ik besloot deze succesvolle on-the-spot creatie ‘Sunny Freddy’ te titelen. Dit als hommage aan de fel ondergewaardeerde Zonnekeizer Freddy Treize, het minder bekend familielid van Louis Quatorze. (check www.wikipedia.com/freddytreize voor meer info)

Published by

Schatbewaarder

Houdt streng toezicht op het werkingsbudget van de club waardoor hij zich niet altijd even populair maakt bij de andere leden. Edoch kon de voorbije 5 boekjaren steeds een positieve balans voorleggen. In het financiële crisisjaar 2011 behaalde hij een positief jaarresultaat door de porte-parole als onderpand te gebruiken voor de aankoop van een Amaretto met ijs. "Een nuttige uitgave" becommentarieerde hij deze transactie achteraf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s