Vegetarische restaurants in Brussel: Shanti

Liefde hoeft niet altijd door de vagijn, protter of keel te gaan. In België gaat liefde door de maag en daar leggen wij, respectabele mansheren, ons graag bij neer. Het is echter minder evident om uit eten te gaan als moeder de vrouw geen dierlijk vlees tot zich neemt. Waar kan men in godsnaam lekker vegetarisch tafelen in Brussel? Onze hoofdstad staat niet gekend voor haar weelderige vegetarische scene. Ga in Anderlecht maar eens een vegetarische paardensteak eten. Desalniettemin zijn er in het wereldje, waar middelmatigheid regeert, twee aanvaardbare eethuizen.

Vegetarische as in Elsene

We kunnen zelfs spreken van een vegetarische as in Elsene. Enerzijds heb je het instituut Dolma op de Chaussée d’Ixelles (nummertje 329). Als je dan richting Flagey wandelt, langs de vijvers, richting Terkamerenbos. Daar kan je in het park rustig op wat gras kauwen als je de zoveelste zeewierschotel beu bent. Tot slot kom je in de Adolphe Buyllaan, waar je op nummertje 68 het smulpand Shanti vindt, de andere vaste waarde in de vegetarische scène. Eigen aan beiden eetgelegenheden is dat ze ook een winkel hebben waar ze andere bio-shit verkopen. Ook eigen aan beide restaurants: De erbarmelijke websteaks.
www.dolma.be
www.restaurant-vegetarien-bruxelles-shanti.be

Dolma

Mijn wederhelft was zo vriendelijk om enkele maanden terug alleen naar Dolma te gaan. Dolma werkt met een buffetformule. Elke dag een andere plat. Haar besluit was hard: Het overtrof de vegetarische keuken van het gemiddelde Finse universiteitsrestaurant enkel in prijs. Dubbel dus. Fààk! En Dolma is, naar’t schijnt, de top van het topje op het gebied van vegetarische maaltijden. In het land der blinden… Weet je wel.

Shanti

Het valt te begrijpen dat ik mijn hart dan ook vasthield toen ik, uit een overdreven daad van pure liefde, mijn wederhelft meetroonde naar Shanti, dat andere vegetarische instituut. Inderdaad een instituut, het bestaat al sinds 1987. Jawadde. Uitchecken dus. Weer bijna de biowinkel binnengestapt. Je moet blijkbaar de trap op. op zone02.be lezen we

Aan het roer van dit exotische vaartuig staat de imposante Louis, altijd gekleed in zijn op maat gemaakte tuniek.

Het is inderdaad een kolos van een kerel. Doch heel vriendelijk en ook het interieur is de moeite. Om het in één zin samen te vatten: Een blauwgeschilderde serre, met veel planten, lampen en bizarre schilderijen met op de achtergrond wat overdreven klassieke muziek. Een perfect romantisch sfeertje kortom om indruk te maken op het vegetarisch vrouwtje. Slurps.

Zoetekauwen als we zijn geven we de voorkeur aan een dessert in plaats van een voorgerecht. Eerlijk is eerlijk. Men zegt van de keuken dat ze Indisch getint is, met een vleugje Noord-Afrika. Zelf kies ik voor de typische dis, die een niet-vegetariër die heel snel het gevoel van sociale druk heeft: Een risotto met scampi’s in currysaus. Inderdaad, dit vegetarisch restaurant serveert wel visgerechten. Dat is leuk. Mijn wederhelft kiest voor een vegetarische curry met tempeh en een gestoofde banaan. 

Was die gestoofde banaan dan niet het dessert? Maar neen, zotteke, dat behoort wel degelijk tot het hoofdgerecht. Mijn portie scampi met risotto, curry en andere kruidige groentjes viel zeer te pruimen. Maar toen ik de oude heer naast mij een enorme schotel met een volle kokosnoot zag verorberen, was ik toch een beetje jaloers. Het wijf was hé-le-maal weg van haar dis. Een voltreffer.

hootersWe opteren voor een flesje Monte Velho, een pittig Portugees wijntje. Waarom? Bij gebrek aan kennis van zowel de Franse taal, wijn in’t algemeen als een specifieke gelegenheid om niét de goedkoopste fles te nemen. Een twintigtal euros. Doch de vino schuift lekker weg. Vier glazen voor mij, anderhalf voor het wijf.

Het echte dessert bestond uit een stuk citroen-kwart-taart voor mij en een abrikozentaart voor de madam. Ik ben blij dat ik voor de citroentaart koos, want die was heel lekker (het moet niet altijd een gesofisticeerde beschrijving zijn). De abrikozentaart was dan weer minder mijn meug. Maar ieder zijn meug natuurlijk.

Het visa-apparaat was kapot en ik had geen 73,5 euro op zak. De vrouw wel 75. Tot zover mijn gentlemen-poging. De dienstdoende serveuse gaf de anderhalve euro echter niet terug. Ok, we hadden hem sowieso wel als fooi gegeven, maar dan moeten we natuurlijk de kàns er toe krijgen. Weer dat gebrek aan de Franse taal en assertiviteit, die mijn gentlemenschap voorgoed tot onbestaand bombarderen.

Dan maar niet betaald op de bus terug naar huis. Broek-vestzak-operatie.

Kortom, het probleem met vegetarisch eten is dat er zelden tot nooit vlees mee gemoeid is. En ook dat wij, niet-vegetariërs, niet vertrouwd zijn met die veelal smakeloze vleesvervangers. Tofu is voor ons niet meer dan wat zacht rubber, zeeweer is niet meer dan wier uit de zee, tempeh lijkt op een eetbare dildo en linzen aten wij enkel in de oorlog bij gebrek aan vlees… Die smaakgebonden onwetendheid gecombineerd met vooroordelen over de vegetarische keuken, maken het niet evident om er volop van te genieten.

Desalniettemin blijft het de moeite waard om eens te gaan piepen in Shanti. Wel niet te luid, want dan hoor je de klassieke muziek niet meer.

Advertisement

Published by

Secretaris

De secretaris binnen de Ottenburg Business Lunch Club heeft als taak het maken van notulen en flauwe opmerkingen tijdens een vergadering. Ook het schrijven van brieven en uitnodigingen is een van de taken. Tegenwoordig is de secretaris ook contactpersoon voor ingekomen fan- en haatmails. Tevens zorgt hij daarnaast de uitgaande e-mails en uitgebalanceerde roes-controle. Bovendien durft de secretaris al eens op zijn eentje tientallen alcoholische consumpties te slurpen.

One thought on “Vegetarische restaurants in Brussel: Shanti”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s