La Plage d’Amée – een fotoverslag

afvaart 1De typische ingrediënten voor een Q zijn de leden ondertussen welbekend.Veel over en weer gemail om een geschikte datum te zoeken. Eenmaal die gevonden veel over en weer gemail om een geschikt restaurant vast te leggen en ik voeg er een extra ingrediënt aan toe dat hopelijk geen gewoonte wordt; een veel te laat verslag van de exploten.

Ergens eind augustus, begin september (na een grondige zoektocht in de enorme hoop aan e-mails kan ik zelfs niet meer de juiste datum terugvinden) besloten uw 4 jonge culinaire helden het nog eens te gaan zoeken over de taalgrens. Na een veelbelovende recensie in een flauw afkooksel van deze blog (De Standaard magazine) zetten ze koers richting Jambes, naar een keet met de veelbelovende naam ‘La Plage d’Amée’.

Wat op het eerste zicht begon als een alledaags uitstapje richting Wallonië (veel mensen op straat –“moeten die niet werken?”- loslopende honden en doodlopende woonwijken “de straat loopt volgens de gps niet dood maar de bewoners stockeren hier zo hun afval, een nieuwe manier van recycleren” ) zou zich ontspinnen tot een uitzonderlijke editie.

Het restaurant zelf lag aan het strand van Jambes, niet meteen vergelijkbaar met het strand van bijvoorbeeld Monaco maar de aanwezige gasten konden zeker en vast doorgaan voor de typische Monegask: gedistingeerd en rijkelijk drijvend in het vet. Een beetje zoals de amuse gueule die we voorgeschoteld kregen op het idyllisch terras waar we plaatsnamen. Mosselkes afgewerkt met ajuin, een binnenkomer in stijl. Terwijl we van onze respectievelijke aperitieven nipten keken we uit over ‘la Meuse’ en mijmerden over de vijf fabuleuze en soms wat turbulente jaren die we als club reeds beleefden. Wat volgde was de Menu Plage, en omdat beelden meer zeggen dan woorden… .

Aangename piekfijne gerechten waarmee de chef-kok duidelijk internationale erkenning nastreeft. Echter ontbrak het aan die kleine details die een restaurant echt top maken. Het dessert dreef in een rode frambozen/bessen saus wat het smakenpallet volledig verknoeide en  het hoofdgerecht bleek dan weer een wat flauwe smaak te hebben. De club had het moeilijk om dit restaurant te scoren. Vermits de prijzen niet overdreven waren quoteren we La Plage d’Amée tussen e Pinke (degelijk zonder meer) en ne Calvados (uitstekende prijs/kwaliteit).

Maar de Q was zeker nog niet voorbij, onze Waalse gastheer bleek nog een leuke verrassing voor de leden van de OBLC in petto te hebben. Een boot! Zelf te besturen! Zonder begeleider!

Onder een heerlijk zonnetje begonnen we aan de afvaart van de Maas.

De identiteitskaart van de Chef Ambiance werd in onderpand gegeven vermits hij ook de Bob van dienst was. 25 Meter water later nam de Schatbewaarder het roer over. Ik moet zeggen dat vaart wel vlot zo een bootje. Er was slechts 1 regel, we mochten nergens aanmeren. Echter is het algemeen geweten dat in elk Waals reglement de clausule staat ‘tenzij de alcohol op is’. Vlot werd de boot richting oever gemanoeuvreerd en de Chef Ambiance zorgde in de nabijgelegen Liddle voor vers voer. De Chef Ambiance en Secretaris namen nog een frisse duik en dan was het tijd om het bootje de haven in te varen.

De dag werd afgesloten op het terras van Président-Fondateur-à-Vie waar een laatste amaretto en calvados werd gedronken op de fijne samenwerking. En de conclusie was eensgezind: deze OBLC was duidelijk een van de betere uitstappen van de laatste jaren, op naar de 10 jaar.

Advertisement

Published by

Schatbewaarder

Houdt streng toezicht op het werkingsbudget van de club waardoor hij zich niet altijd even populair maakt bij de andere leden. Edoch kon de voorbije 5 boekjaren steeds een positieve balans voorleggen. In het financiële crisisjaar 2011 behaalde hij een positief jaarresultaat door de porte-parole als onderpand te gebruiken voor de aankoop van een Amaretto met ijs. "Een nuttige uitgave" becommentarieerde hij deze transactie achteraf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s