Ode aan de festivalburger

festivalburgerNiet je typische foodie-instagram-foto. Geen zorgvuldig gerangschikte ingrediënten. Geen foto waarvoor je op een stoel moet staan om het juiste perspectief te vangen. Geen zalmroos tafellaken. Geen filters. Gewoon de beste burger ooit.

Burgerrestaurants zijn hip. Het meest malse stukje van de koe, op het sappigst gegrilde broodje, met de meest exquise toppings erbij, eventueel gepaird met een eco biertje. Maar de allerlekkerste burger blijft toch de festivalburger. In dit geval een The Boss-burger, genoemd naar een van de allergrootste meneren die er rondlopen in de muziekwereld en verorberd na zijn legendarische passage afgelopen Werchter. Het kon evengoed de McCartney-burger, de donderdagvanpukkelpop-burger of de Laajk Maajk-burger geweest zijn. Wat de festivalburger zo bijzonder maakt is dat hij telkens wordt genuttigd in niet-alledaagse omstandigheden. Het begint bij het bestelproces -een ware Las Vegiaanse experience – je lijkt te zijn terechtgekomen in een moshpit, maar dan eentje waar een burger bestellen gelijk staat aan overleven. De menigte heeft het water in de mond, soms letterlijk, als gevolg van die zompige cocktail van bier en andere pretstoffen waarin ze zich de voorbije uren hebben gewenteld. Het tegoed doen aan de festivalburger zelf is verheven tot een heilig tafereel. Er wordt bloedserieus nagekaart over de setlist, valse noten en dat ”ene nummer dat hij toch nog had moeten spelen”. Een tafereel dat volmaakt wordt door die ene vriend die staat te knikkebollen, gekleed in een luipaardbroek, die hij net daarvoor op de wei heeft gevonden.

Dat we in dit specifieke geval te maken hadden met een absolute festivalburger-pro-chef, de El Bulli onder de hamburgerkoten qua, is de reden van deze post. Talent moet erkend en geëerd worden! Geniale spreiding van ketchup-saus. Tot op het servet toe, voor de stille nagenieter. Het broodje met chirurgische perfectie doormidden gesneden. En als absoluut culinair orgasme, de cheesy niet op de burger maar eronder, zodat deze blijft verder sudderen door de gehanteerde duimdruk, die – zoals elke expert weet – hoger is dan wijs- en middenvingerdruk. Perfectie.

#festivalburger

Advertisement

Published by

Schatbewaarder

Houdt streng toezicht op het werkingsbudget van de club waardoor hij zich niet altijd even populair maakt bij de andere leden. Edoch kon de voorbije 5 boekjaren steeds een positieve balans voorleggen. In het financiële crisisjaar 2011 behaalde hij een positief jaarresultaat door de porte-parole als onderpand te gebruiken voor de aankoop van een Amaretto met ijs. "Een nuttige uitgave" becommentarieerde hij deze transactie achteraf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s