Exclusieve Wijntip voor grapjurken: “Il Bospoeper ziet groen – 2011”

bospoeperOnze Secretaris is fulltime Secretaris, dat spreekt, maar daarnaast bezigt hij zich ook met enkele nevenactiviteiten. Bij een van die nevenactiviteiten heeft ie een collega, die zich op zijn beurt dan weer professioneel bezigt met de bouw van webstekjes. In zijn vrije tijd echter,… maakt ie ook webstekjes, maar wel heel plezante! Over Piemonte-wijnen, ja zeker, kijk maar op: http://www.piemonte.co/nl

Enfin, dat dachten we toch. We gaan er geen doekjes rond winden: wij kennen geen knars van wijnhuizen of wijnregio’s. Dus waarom een zoekopdracht enkel baseren op wijnhuis is ons een raadsel. Waarom niet zoeken op “foodpairing” of “lekker of minder lekker” of “betaalbaar” of “goed om’t vrouwke vol te kletsen.” Neen, Giet een excellent flaske vino in ons glas, dan zullen we zeker niet moeilijk doen en zelfs een zekere mate van interesse en enthousiasme vertonen. Dat hebben we niet bij een website met wijnhuizen.

Dame Fortuna zat echter op de passagiersstoel van de Secretaris toen ie naar Zuiphuis Den Hemel te Zichem reed, want die bepaalde dag kon ie er exclusief gaan genieten van een Piemonte-wine-tasting! Nu, echt exclusief was het niet echt, je moest gewoon weten dat het plaatsvond en dan gaan, maar bon, dat staat altijd goed, het woord exclusief, kijk maar naar de titel van die artikel. 

Soit, heb je dus geen tijd om je te verdiepen in de Wijnregio Piemonte zelf én geen tijd om naar een tasting te gaan, dan is er gelukkig de Secretaris, die plichtsbewust notities nam*, zodat u efficiënt kan bestellen, zonder tijdverlies. GRAAG GEDAAN. Dat een koude curryworst perfect pairt met een halve liter jupiler (gekoeld!) weten we ondertussen al, maar waar kan je deze Piemontse wijnen bijsloeberen?

(*lees dat maar letterlijk: hij nam een blad met uitleg mee en gaat nu zijn favoriete wijnen overtypen)

Qua Spumante raden we u de Negro Lorenza – Brut Metodo Classico DOC Arneis aan. Het is logisch dat ie uit 100% arneis bestaat (niet te verwarren met anijs, van de zwarte muisjes). Helder geel, met een fijn aanhoudende mousse. Wat proef je? Fruit (da’s wel héél vaag), citrus (da’s al iet specifieker) en qua adjectieven spreken we hiero van mineralig, elegant en complex. Door de fijne parels en de zuren wordt deze wijn door ‘durvers’ al eens bij een gerecht geserveerd. Ik denk, eerlijk gezegd, niet dat dat flaske het volhoudt tot een gerecht…

Witte wijn? Jazeker! Val del Prete – Vino Bianco Bizzarro van 2015, raadt de secretaris u ten zeerste  aan. De naam heeft ie niet gestolen, aja, drie dagen skincontact (zelf te googlen) geeft deze wijn een donkere kleur, wat dus niet evident is voor een witte wijn, aangezien wit toch eerder een lichte kleur is. Uitpakken aan tafel bij stevige visgerecht of sterke kazen. Zelf denkt onze Secretaris aan een goed doorbakken Fishburger, Scampibrochette of een degelijke Bicky Cheese, ja die mag Royal zijn.

Rode wijn, dat lusten we ook. Zekers weten! De Secretaris raadt 3 flaskes aan:

L’armangia – Barbera d’Asti DOC Superiore Nizza Vignali. 100% Barbera, dus geen andere flutdruiven dabei. En niet zomaar Barbera, maar wel van wijnstokken van 1934. Ideale begeleider voor de nieuwsjaarsfeesten, maar we vermoeden dat de flaskes het zolang niet zullen volhouden. Hemels bij wat partysnacks. Los de friteuse in en schnabbelen maar!

Of wat dacht je van de Nizza Silvano – Barbera d’Alba Superiore ‘Il Bospoeper ziet groen’ – 2011.  Lange afdronk (veel genot van dus!) met veel tannines. Een topper met bewaarpotentieel en slechts 999 flaskes van gemaakt, waarvan er dus 2 in de kelder van de Secretaris liggen. Heel goeie naam, goe mopke, goe verhaal, goe verteld. Qua foodpairing vertellen we niets.

Afsluitende tip is een 100% nebbiolo, da’s ook een druif paans’k: Nizza Silvano – Roero DOCG. Bosvruchten, geen poeper. Zeer vol. Elegant. Mjam. Slurps. Smaakt misschien goed bij een koude boulet, maar daar moet je voor zijn. Bewaarpotentieel: Joo Luc.

Bedankt heren van www.piemonte.co !

Advertisement

Published by

Secretaris

De secretaris binnen de Ottenburg Business Lunch Club heeft als taak het maken van notulen en flauwe opmerkingen tijdens een vergadering. Ook het schrijven van brieven en uitnodigingen is een van de taken. Tegenwoordig is de secretaris ook contactpersoon voor ingekomen fan- en haatmails. Tevens zorgt hij daarnaast de uitgaande e-mails en uitgebalanceerde roes-controle. Bovendien durft de secretaris al eens op zijn eentje tientallen alcoholische consumpties te slurpen.

One thought on “Exclusieve Wijntip voor grapjurken: “Il Bospoeper ziet groen – 2011””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s