10 redenen om deze winter nog in Pépite – Cave à Manger te gaan lunchen.

Midden november 2017 trok de Lunch Club naar Namen om te lunchen in Pépite – cave à manger. Verkozen door Gault-Millau in de kersverse categorie “POP”, wat wil zeggen, een populair eethuis omwille van het concept of één bepaald gerecht. Een boeiende categorie die ons wel aansprak en terecht, bleek achteraf. U kan ons natuurlijk blindelings volgen, we zijn pioniers voor iets, maar zou uw disgenoot wat meer overtuiging nodig hebben: hier de 10 redenen waarom u deze winter nog naar Pépite – Cave à Manger moet trekken.

 1. De naam alleen al!
  Als je “Cave à manger” heel snel uitspreekt, heb je precies “cava manger” ofte in’t nederlands: alcohol eten! Laat dat nu net één van onze favoriete bezigheden zijn. Glazen boterhammen eten, maar dan in’t chique.
 2. 2017 = het jaar van de boudin. Nog steeds.
  Heerlijke boudin.

  We hebben het al meermaals geschreven en ook Pépite bevestigt: in 2017 moet je een goede boudin kunnen serveren om helemaal mee te zijn. En of ze dat deden? Sjonge sjonge, een zwarte boudin op een lit van compôte met daarboven op plaisante onions met ewa café dedans. Eén van onze favoriete gerechtjes van de middag.

 3. Namen is een plezante stad in de Walen.
  Wij hebben doorgaans weinig overtuiging nodig om ons naar de Walen te begeven en zeker naar Namen. Wat een heerlijk stadje aan de Maas is ons dat toch? Bovendien ligt Pépite op wandelafstand van zowel het Casino als de oudste pub van Namen, le Ratin-Tôt, bouwjaar 1616. Waar zelfs zuiplappen à la Baudelaire kwamen slurpen. Dan weet je dat het goed is.
 4. Ze leggen de kazen in wijzerzin. 
  Kazen in wijzerzin. Dé referentie van klantvriendelijkheid. .

  Als dessert pakken wij standaard de kaasplank, dat heeft zowel met traditie als met logica te maken. Een kaasplank nodigt immers uit om nog langer na te tafelen. Dat natafelen komt het geheugen dan ook niet altijd ten goede, daarom leggen ze in Pépite de kazen in wijzerzin, zodat je niet alles verpest met net die té scherpe harde kaas als eerste te knabbelen. De eerlijkheid gebiedt ons daarentegen wel te zeggen dat we geen flauw idee meer hebben welke kazen het deze editie betrof. Waren ze lekker? Dat wel, want in de juiste volgorde opgegeten.

 5. Twee van de drie invloedrijke culinaire recensenten tippen ze.
  Je hebt natuurlijk de Ottenburg Business Lunch Club op één, voor de meest eigenwijze, subjectieve objectieve verslaggeving van onafhankelijke entrepreneurs die enkel en alleen voor de ervaring op culinaire reis trekken, nauw aanleunend bij gonzo-journalistiek. Daarnaast heb je ook Gault-Millau en Michelin, die laatste is een bandenmerk, dus die hebben eigenlijk niet veel te zeggen. Soit, zowel wij als Gault-Millau raden het aan. Gewoon doen, gozers.
 6. Sharing is caring is heel modern en al
  De carpaccio van coquilles. Geniaal in al z’n eenvoud.

  In de tien jaar dat wij kwalitatief gaan eten en kwantitatief gaan drinken, nemen wij steevast de voorgeschotelde menu. Dit was echter anders in Pépite. De kaart zag er zo divers en uitdagend uit, dat we besloten om 7 van de 9 mogelijke recepten te bestellen. Dat kàn ook in de formule die ze aanbieden: bordjes om te delen. Staat de bloemkool je niet aan? Geen zin in een volledige portie carpaccio de Coquilles-saint-Jacques? Geen probleem, dan wacht je even op die verkoolde vis of het keizerlijke zalmmootje. Kunnen kiezen is in deze zeker niet verliezen.  Sharing is al een paar jaar hip en trendy en al, maar dit is de eerste dat we ons lieten verleiden door de menu en door de charmante gastvrouw (zie puntje 8) .

 7. Ze serveren er lokale pilsners 
  Lokaal. Hoppig. Hitsig. Lekker.

  Dat er vrolijk werd doorgesloeberd, kan niet verbazen. Dan hebben we het in eerste instantatie over de lokale entrepreneurs die al post hadden gevat aan de toog van dit gezellige eethuis. Maar ook wij lieten ons royaal verwennen. Als apéro een Gin-To van Vlaamsche Makelij, een flaske witte vineau en omdat wij niet discrimineren ook nog een flaske rode vineau daarna. En hop, waar valt ons oog op? Op de tapinstallaatsie, verscholen achter de lokale entrepreneurs. Een frisse Houppe van’t vat na het koffietje? Da zal wel. Een hoppig beest uit ne stevigen bokal. Lokaal gestookt, lokaal gesmaakt.

 8. De gastvrouw is très charmante
  Cathérine Matthieu is geweldige en charmante gastvrouw. Veel meer hebben we daar eigenlijk niet aan toe te voegen. In onze ideale wereld volgt iedere ober een verplichte opleiding klantvriendelijkheid bij Cathérine. Klasse.
 9. Het is een gezellige keet
  Gezelligheid tussen de schatbewaarder enerzijds en de Président-Fondateur à vie anderzijds.

  Je zou het pand zo voorbij lopen, maar eens je het gezellig rijhuisje weet zijn, zal je wel anders piepen. Een toogje aan het raam, een bar binnenin, een lange eettafel in het tweede gedeelte en de keuken die een mooi overzicht heeft de gelagzaal. Moest je niets tegen je gezelschap te zeggen hebben, kan je hier oeverloos foto’s nemen om op sociale media te delen om de indruk te wekken dat je het wél gezellig had met je gezelschap.

   

 10. Prijs-kwaliteit kan je niet beter vallen
  We kunnen het niet genoeg herhalen, maar als we in Vlaanderen van competitieve prijzen spreken, dan spreken we in Wallonië toch echt wel van recreatieve prijzen, ‘t is net alsof iedereen een prix d’ami krijgt… Zoals we al zeiden, kozen we niét voor de goedkope lunchmodule, maar voor een zelf samengesteld én uitgebreide lunch en laving. Onze portemonnee heeft al dat vakmanschap amper gevoeld. Gun uzelf zeker ook deze ervaring, uw portemonnee zal zeker niet tegensputteren.In onze befaamde waardemeter spreken we zeker van een Bacardi-cola, hetgeen zich bevindt tussen een Calvados & een pilsner: Meer dan degelijke prijs-kwaliteit verhouding dus.

 

Advertisement

Published by

Secretaris

De secretaris binnen de Ottenburg Business Lunch Club heeft als taak het maken van notulen en flauwe opmerkingen tijdens een vergadering. Ook het schrijven van brieven en uitnodigingen is een van de taken. Tegenwoordig is de secretaris ook contactpersoon voor ingekomen fan- en haatmails. Tevens zorgt hij daarnaast de uitgaande e-mails en uitgebalanceerde roes-controle. Bovendien durft de secretaris al eens op zijn eentje tientallen alcoholische consumpties te slurpen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s